Czynniki zapobiegające chorobom zakaźnym (w tym Covid 19):
- higiena osobista (m.in. częste mycie i dezynfekowanie rąk, dbałość o ogólny dobry stan zdrowia i czystość ciała),
- żywienie i żywność (np. badania okresowe pracowników placówek zbiorowego żywienia, mycie produktów żywnościowych),
- woda (uzdatnianie i chlorowanie wody kranowej),
- częste wietrzenie pomieszczeń,
- szczepienia ochronne,
- leczenie i izolacja chorych - unikanie kontaktu z osobą zarażoną bądź nosicielem,
- przeprowadzanie zabiegów dezynfekcyjnych należących do chorego przedmiotów,
- zabiegi dezynfekcyjne urządzeń, narzędzi, pomieszczeń w placówkach masowego przebywania ludzi, jak przedszkola i szkoły,
- używanie środków ochrony osobistej,
- stosowanie antybiotyków tylko w przypadku choroby bakteryjnej,
- dezynfekowanie zranień.